menu

Szef kuchni poleca

Małże zapiekane z pomidorami, czosnkiem i cebulką, sałatka sezonowa
29,00
Krupnik Staropolski na wędzonce
14,00
Pierś z kurczaka ze szparagami, sos miodowo-musztardowy, gratin brokułowy, ratatouille warzywne
38,00
Osobucco wołowe, ryż szafranowy spaghetti warzywne, sos pomidorowy
54,00
Stek z antrykotu, smażone puree ziemniaczane w panko, sałatka sezonowa, pikantna salsa
69,00

Kaczka biesiadna

(zamówienia specjalne z dwudniowym wyprzedzeniem – porcja dla 4 osób)

Pięknie podana w brytfannie - Kaczka tusza, pieczona z jabłkami i żurawiną, kluski śląskie, ziemniaki opiekane, kapusta czerwona na gorąco, surówka
130,00

Przystawki

Pasztet z dziczyzny w galaretce z czarnej porzeczki, borowik, mus chrzanowy
16,00
Carpaccio z jelenia, dressing kaparowo-majonezowy, por, burak, jabłko
32,00
Tatar wołowy siekany z dodatkami (cebula, sardynka, pieczarka, jajko przepiórcze)
24,00
Gołąbek z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną, sos gorgonzola
true
22,00

Zupy

Rosół z bażanta z kluseczkami domowymi
16,00
Zupa z grzybów leśnych
18,00
Żur Śląski
16,00

Sałatki

Sałatka FIT z cytrusami, chipsem chlebowym i śliwkowym sosem winegret (mix sałat, gruszka, melon, ganat, ogórek zielony, pomarańcze, pomidor, ser pleśniowy, sos)
true
26,00
Sałatka z kurczakiem grillowanym i boczkiem, sos jogurtowy (mix sałat, ogórek zielony, pomidor, filet z kurczaka, boczek wędzony, sos, pestki dyni, kalafior, melon, papryka)
28,00

Ryby

Filet ze szczupaka ze świeżym szpinakiem i pomidorkami cherry na makaronie tagliatelle, sos szampański
41,00
Duet łososia i dorsza pieczony w cukinii, kalafior w tempurze, puree z buraka
39,00
Łosoś grillowany podany na sałatce sezonowej
39,00

Dania mięsne

Udko z kaczki pieczone z jabłkiem i żurawiną, kluski śląskie, kapusta czerwona na gorąco
41,00
Gęsie pipki, kaszotto z ragout grzybowym
29,00
Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku, sos borowikowy, gnocchi, kapusta włoska z pomidorami i koperkiem
39,00
Rolada śląska wołowa, kluski śląskie, kapusta czerwona na gorąco
39,00

Dzikie specjały

z tego Łania słynie

Golonka z dzika na sosie jałowcowym, panczkraut
59,00
Comber z sarny z ragout grzybowym, kopytka z pieca, glazurowane buraki, borowik
89,00
Stek z jelenia, sos z wędzonych śliwek, risotto szafranowe, borowik, kapusta włoska z pomidorami i koperkiem
89,00
Zrazy z dzika, sos myśliwski, specle, ćwikła z chrzanem
59,00

Dania wegańskie

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami z sosem pomidorowym i bazylią
true
28,00
Kotlet warzywny z sałatką sezonową (sałata, ogórek, pomidor, papryka, sos winegret)
true
28,00

Dla dzieci

Rosołek z makaronowymi niedźwiadkami
7,00
Zupa pomidorowa z ryżem
7,00
Eskalopek drobiowy, frytki, surówka z marchewki
18,00
Frytki, ketchup
8,00

Desery

Szpajza cytrynowa – wyjątkowo śląski deser
14,00
Szarlotka na gorąco z gałką lodów waniliowych
16,00
Fondant czekoladowy, z wierzchu chrupiący, w środku płynna czekolada, podany z gałką lodów waniliowych i owocami
16,00
Gorące maliny z gałką lodów
16,00
Deser lodowy z owocami i bitą śmietaną
14,00

* dania oznaczone to dania bezmięsne